Dry Stone Walls

Dry stone walls of stapelmuren is een techniek die al sinds mensenheugenis verspreid over Europa wordt toegepast. De natuurstenen worden droog op elkaar gestapeld. Er komt geen ‘natte’ kalkmortel aan te pas. De stapelmuren kunnen dienst doen als keermuur om grond vast te houden of gewoon als verticale muur zoals in Wales om vee binnen de perken houden. Uiteraard worden er met deze techniek ook huizen mee opgebouwd.

In Wales ligt een net van stapelmuren over het landschap gedrapeerd. Het bouwen van dry stone walls is een stiel die met uitsterven wordt bedreigd.

Rasayana blaast de eeuwenoude stapelmuren nieuw leven in. Afhankelijk van wat beschikbaar is op de plek maken we gebruik van natuursteen of ‘urbanite’, gerecupereerde baksteen, beton, kasseien uit de afbraak. In de voegen tussen de stenen kunnen planten, en zelfs bomen, zich gaan wortelen of vinden salamanders beschutting. Het is meer dan een hoop stenen. Het is een bron van leven.

Stapelmuren van ‘urbanite’ in het vroegere Mierennest, Meldert