13 manen + 13 vrouwen = 1 nest

Bouwen lijkt voor velen een gespecialiseerd duur proces, enkel uit te voeren door stoere binken met lawaaierige, dure machines. Ooit was het anders. Als we kijken naar hoe het eraan toeging bij de vorige generaties, werd het bouwproces gedragen door de gemeenschap. Het hele dorp of de hele familie engageerde zich in het tot stand brengen van het eigen nest. Bouwmaterialen ontgon, teelde of produceerde men lokaal. Men nam zijn tijd en hoefde niet gebukt te gaan onder een zware lening voor de rest van het leven.

Tot een eeuw geleden werden In Læsø, een eiland in Denemarken, de daken van zeewier gemaakt. Terwijl de mannen op zee waren, oogstten, droogden en sponnen een 50-tal vrouwen het zeewier (Zostera marina) tot daken van bijna 1 meter dik.

13 manen

Gedurende een heel jaar bouwen we samen je nest. Elke volle of donkere maan wordt een weekendworkshop georganiseerd waarbij een onderdeel van je nest wordt opgebouwd. We gaan stap voor stap tewerk. In iedere etappe komt een specialist(e) ons begeleiden om de nieuwe fase in gang te trappen. Tussen de verschillende workshops is er een maand de tijd om elke bouwfase verder af te werken, met de hulp van Rasayana.

  1. de aarde: de inplanting en de fundamenten
  2. het houtskelet
  3. het dak
  4. het water: opvang, infiltratie, zuivering, hergebruik
  5. de isolatie
  6. de lucht: de openingen
  7. de leemwanden
  8. het vuur: de verwarming
  9. de vloer
  10. het sanitair
  11. de keuken
  12. het slaapnest
  13. de beplanting

Afhankelijk van de invulling of het gebruik dat je voor ogen hebt, kunnen de onderdelen wijzigen. De huisjes kunnen dienst doen als woning, buitenverblijf, kantoorruimte, meditatieruimte, tuinhuis, praktijkruimte,…

In iedere fase, via deelworkshops, leggen we de link met ons eigen lichaam, onze gedachten en emoties. We geven aandacht aan de seizoenen waarin we ons bevinden. We leren de Natuur beter kennen via de materialen waarvan we gebruik maken. De 4 elementen van het medicijnwiel worden geïmplementeerd,… Het is niet alleen een bouwproces. Het is eveneens een persoonlijk ontwikkelingsproces en een groepsgebeuren. Er wordt gevierd, ingewijd, lekker gekookt en gegeten.

13 vrouwen

Je ervaart de enorme scheppende kracht die een groep vrouwen heeft. 13 vrouwen -of het nu je vriendinnen zijn, je zussen of een wildvreemde die al gauw geen vreemde meer voor je is- werken samen aan jouw nest. Vrouwen zonder voorkennis worden bekrachtigd om dit proces aan te gaan. Ze bieden aan jou hun creatieve energie maar dragen ook hun financiële steentje bij. De 13 vrouwen bouwen kennis en ervaring op, maken een persoonlijke en spirituele groei door, worden Zussen voor het leven. Jij wordt gedragen door hun morele steun en hun helpende handen. Hun financiële inbreng voor de workshops maakt het voor jou ook haalbaarder. Een WIN-WIN situatie noemen ze dat dan.

1 nest

Een jaar lang, met 13 vrouwen bouwen we jouw nest. Samen met Rasayana wordt vooraf een ontwerp gemaakt. Om de kosten van de architecte en ingenieur te drukken gaan we uit van een basisontwerp van een eenvoudig roundhouse of trondus, wat lijkt op een permanente yurt. De ronde structuur heeft een enorme symbolische waarde. Het zijn als het ware baarmoeders, die zich openen naar de lucht. Ze geven een geborgen warm gevoel. Uiteraard kan dit basisontwerp verder gepersonaliseerd worden met fijne details.

Emma woont in Spirit Land, Wales. Ze bouwde eigenhandig zonder machines reeds meerdere strobalenwoningen.

In een open ruimte van maximaal 50m2 moet het allemaal gebeuren. Wie meer ruimte wil, bv voor de kinderen, bouwt naargelang de uitbreiding van het gezin een nieuw nest bij. Dit geeft je de mogelijkheid om kosten en inspanningen te spreiden over de tijd. De oppervlakte blijft beperkt tot 50m2 om vrijgesteld te zijn van de EPB-normen. Minder strenge vereisten bieden meer mogelijkheden. Toch wordt er bijzonder veel aandacht geschonken aan de energetische efficiëntie van het huis. Enkel goed geïsoleerde ruimtes kunnen warme nesten zijn. Een bescheiden bewoonbare oppervlakte maakt het financieel plaatje ook weer aantrekkelijker.

We verkiezen 100% natuurlijke materialen, van lokale oorsprong of misschien zelfs van op de plek zelf. We gaan op zoek naar creatieve oplossingen die synthetische stoffen zoals lijmen en plastics vermijden. Zo bereiken we een gezond binnenklimaat waarin we vrij kunnen ademen. We bouwen een nest dat, wanneer het niet meer bewoond wordt, composteerbaar is. Het heeft een positieve impact op de Natuur. Wanneer de mens het nest verlaat, vormt het een habitat waarin andere organismen floreren.